Selecteer een pagina

Holistisch betekenis

Holistisch, oftewel allesomvattend, duidt op een betekenis van volledigheid. Het kan ook simpelweg geheel betekenen.Een holistische levensstijl legt de nadruk op de onverbrekelijke verbondenheid van alle aspecten van het leven. Deze benadering is ook kenmerkend voor alternatieve geneeswijzen, waar niet alleen de specifieke klacht wordt behandeld, maar waar men naar de gehele persoon kijkt om de problematiek integraal op te lossen.

Holistisch: een allesomvattende benadering

Het Engelse equivalent van “holistisch,” namelijk “Holistic,” heeft dezelfde betekenis als in het Nederlands. Deze holistische benadering, ook bekend als de “holistic approach,” gaat verder dan specifieke problemen of klachten en wordt vaak toegepast in de Oosterse geneeskunde, waar men op zoek gaat naar de kern van het probleem.betekenis holistisch

Holisme in het dagelijks leven: streven naar balans

Holisme manifesteert zich in het dagelijks leven als streven naar gezondheid en vitaliteit. Het vergt inspanning om in balans te komen en te blijven. Een holistische benadering, zelfstandig toegepast of met professionele begeleiding van een holistische therapeut of personal trainer, kan hierbij helpen.


Holistische benadering in alternatieve geneeswijzen

In de geneeskunde, de alternatieve geneeskunde en vooral in de Oosterse geneeskunde in het bijzonder, staat de holistische benadering centraal. Hier worden niet alleen specifieke klachten behandeld, maar wordt ook gekeken naar het geheel van de persoon. Door tot de kern door te dringen, kunnen lichamelijke klachten worden herleid naar onderliggende problemen die gericht kunnen worden opgelost.

Het holistische systeem in balans

Het holistische systeem bestaat uit verschillende onlosmakelijk verbonden elementen, zoals fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel, die samen de holistische cirkel vormen. Een verstoring in dit systeem, bijvoorbeeld aangegeven door terugkerende hoofdpijn, duidt op een onbalans die aangepakt kan worden door naar de kern van het probleem te kijken.

Samenhang, ordening en interactie in de holistische cirkel

Alle aspecten van de holistische cirkel, zoals fysiek, mentaal, spiritueel, energetisch en emotioneel, zorgen gezamenlijk voor samenhang, ordening en interactie. Alleen een totale heling kan leiden tot een vreedzaam bestaan, omdat deze elementen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


De holistische visie: dieper graven naar de kern

Een holistische visie biedt de mogelijkheid om problemen dieper te onderzoeken en te begrijpen. Herhaalde hoofdpijn is niet alleen ongemakkelijk, maar kan ook leiden tot ernstigere klachten, zoals een negatief zelfbeeld. De holistische aanpak stelt in staat om tot de kern van het probleem door te dringen en gericht op te lossen.

Zelf toepassen van holistische benadering

Een holistische benadering kun je zelf toepassen om gezonder en gelukkiger te worden. Aspecten zoals voldoende water drinken, voedingsaanpassingen en aandacht voor ademhaling spelen hierbij een rol. Meditatie draagt bij aan innerlijke rust en het in balans brengen van het holistische systeem. Ook het uiten van emoties draagt bij aan het bereiken van evenwicht.

Hulp bij holistisch herstel naar eenheid

Soms is zelfstandig in balans komen niet mogelijk, en dan is externe hulp nodig. Verschillende mogelijkheden omvatten het inschakelen van een holistische therapeut, het inhuren van een personal trainer gespecialiseerd in holisme, of het raadplegen van een coach die samen met jou het systeem weer in balans brengt.