Selecteer een pagina

Assertief betekenis

Assertief zijn, ofwel assertiviteit, is een erg breed begrip. Het draait bij assertief zijn niet om een statische eigenschap, maar meer om de handelingen die je onderneemt.



In een assertieve benadering komen zelfverzekerdheid, mondigheid, weerbaarheid, zelfbewustzijn en het opkomen voor jezelf samen. Het is niet inherent aan de menselijke aard, maar eerder verbonden met de manier waarop je communiceert.

Assertiviteit: ontrafeld en toegepast

Assertiviteit, een essentieel communicatiemiddel, overstijgt vaste eigenschappen en richt zich eerder op acties. Het doel is effectieve communicatie en zelfbewust optreden zonder andermans waardigheid te schaden.



betekenis assertief

Verscheidenheid in assertieve uitdrukking

Assertiviteit openbaart zich zowel verbaal als non-verbaal. Het streeft naar verbeterde communicatie, duidelijke grenzen, doeltreffend ‘nee’ zeggen en het geven en ontvangen van constructieve feedback. Versterking van lichaamstaal draagt bij aan een krachtigere verbale communicatie.

Misverstanden rond assertiviteit

In tegenstelling tot gangbare opvattingen is assertiviteit niet exclusief voor extraverten. Assertiviteitstraining is niet enkel voor introverte of verlegen individuen; het is relevant voor iedereen die wil leren assertief te zijn.


Duidelijker perspectief op assertief gedrag

Er heersen veel misvattingen over assertiviteit, zoals de gedachte dat het gelijkstaat aan luidruchtigheid of egoïsme. Een assertieve houding stelt individuen in staat voor zichzelf op te komen zonder conflicten te veroorzaken, waarbij respect en begrip behouden blijven.

Diversiteit in communicatiestijlen

Naast assertiviteit bestaan er andere communicatiestijlen, waaronder sub-assertieve, passieve, passief-agressieve en agressieve communicatie. Assertiviteit biedt een gezonde balans tussen eigenbelang en respect voor anderen.

Zelfstandigheid en assertiviteit in balans

Het aanleren van een assertieve houding bevordert het opkomen voor jezelf, het aangeven van grenzen en het denken in termen van wederzijds belang. Het voorkomt dat anderen je grenzen bepalen, een valkuil bij andere communicatiestijlen.

Leerbaarheid van assertiviteit

In tegenstelling tot wat men denkt, is assertiviteit geen vaststaand kenmerk, maar een aan te leren communicatiemiddel. Zelfstudie via internetbronnen, boeken, podcasts en trainingen van gespecialiseerde coaches in assertieve communicatie is hiervoor een waardevolle methode.


Waarom assertiviteit aanleren?

Assertiviteit is essentieel omdat het je identiteit in relaties definieert. Onderzoek toont aan dat levensrelaties van essentieel belang zijn. Assertiviteit bevordert zelfvertrouwen, vermindert stress en stimuleert probleemoplossend denken.

Handigheid van een assertieve houding

Een assertieve houding komt van pas in verschillende levenssferen, zoals onderwijs, werk en persoonlijke relaties. Het draagt bij aan het onderhouden van positieve relaties en bevordert effectieve communicatie.

Uitdagingen van assertiviteit

Het aannemen van een assertieve houding kan uitdagend zijn vanwege de noodzaak om voor jezelf op te komen, zelfverzekerd te zijn en rekening te houden met anderen. Angst voor reacties kan mensen weerhouden van open communicatie, terwijl assertiviteit juist respect en begrip bevordert zonder negatieve reacties te veroorzaken.