Selecteer een pagina

Queer betekenis

Queer, oorspronkelijk betekent dit Engelse woord ‘vreemd’. Tegenwoordig heeft het ook een andere betekenis, die ontdek je in dit artikel.Tegenwoordig fungeert “queer” namelijk ook als een overkoepelende term voor homoseksuelen, biseksuelen, panseksuelen, transgender, interseksuelen en non-binairen. Het wordt veel gebruikt door de LHBTQIA+-gemeenschap om aan te geven dat ze zich niet conformeren aan hetero- en gendernormen.

Queer in Nederland

In Nederland wonen veel queerminded mensen, vooral in de Randstad. Amsterdam en Rotterdam herbergen de meeste queers, en in 2022 opende Rotterdam zelfs de eerste queer gym van Nederland.betekenis queer

De herkomst van het woord ‘Queer’

De Britse literatuur gebruikte ‘queer’ voor het eerst in 1894 in verband met homoseksualiteit. Lord John Sholto Douglas verwees in een brief naar ‘snob queers like Rosebery’ als verantwoordelijk voor de dood van zijn homoseksuele zoon. ‘Queer’ betekent oorspronkelijk ‘vreemd’ of ‘merkwaardig’, maar tijdens de aidspandemie kreeg het een activistische betekenis.


Queer: controversieel gebruik

Ondanks de toe-eigening van ‘Queer’ door de LHBTI-gemeenschap in de jaren ’80, ervaren sommigen het als storend en zelfs kwetsend. Het wordt gezien als een nieuw hokje, terwijl anderen geen enkel hokje willen.

Bekende queers

Beroemdheden als Miley Cyrus, Halsey, Sam Smith, Ezra Miller, en Elliott Page identificeren zich als queer. Deze mensen hebben publiekelijk hun seksuele identiteit omarmd en dragen bij aan de groeiende zichtbaarheid van queerminded personen.

Queer in cultuur

Queers uiten zich vaak kritisch naar de maatschappij via film, muziek en literatuur, een beweging die bekend staat als ‘queercore’. Deze beweging verzet zich tegen hokjesdenken en homofobie en heeft sterke banden met de LHBTQIA+-gemeenschap.

De afkorting LHBTQIA+

De afkorting LHBTQIA+ is een uitbreiding van LHBT en staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksueel. Het +-symbool omvat nog meer categorieën, zoals panseksuelen en non-binairen.


Betekenis en symbool van Queer

Queer wordt vaak geassocieerd met de schuin gedeelde zwart-roze vlag van queeranarchisme, hoewel de regenboogvlag steeds vaker wordt gebruikt als symbool voor de LHBTQIA+-gemeenschap. Op evenementen zoals de Gay Pride en Milkshake is de regenboogvlag prominent aanwezig.

Acceptatie van queer

Homofobie blijft een actueel en gevoelig onderwerp, met meer dan 70% van de LHBTQIA+-gemeenschap die nog steeds te maken heeft met fysiek en verbaal geweld. Ondanks groeiende acceptatie is er nog veel werk nodig voor volledige acceptatie van queerminded individuen.

Het controversiële woord ‘queer’

‘Queer’ werd ooit gebruikt als scheldwoord tegen homoseksuelen en biseksuelen, maar de LHBTQIA+-gemeenschap heeft het omgevormd tot een activistische term om zich te verzetten tegen hokjesdenken, verdergaand dan enkel classificatie op seksuele geaardheid.

De betekenis van queer

Queer is een Engels woord dat ‘vreemd’ of ‘merkwaardig’ betekent. Tijdens de aidspandemie kreeg het een activistische betekenis als protest tegen seksuele- en gendernormativiteit en het classificeren van mensen in het algemeen.

Het gebruik van het woord ‘Queer’

Hoewel het woord ‘Queer’ in de jaren ’80 door de LHBTI-gemeenschap werd toegeëigend, is lang niet iedereen tevreden met het gebruik ervan. Sommigen zien het als een nieuw hokje, terwijl anderen geen enkel hokje willen.


Is het correct om het woord ‘queer’ te gebruiken?

Feitelijk is de term een beetje achterhaald en past een afkorting als LHBTQIA+ beter. Queer is wel correct als je een groep mensen wilt aanduiden als een groepering die zich verzet tegen het zogenaamde hokjes-denken. Feitelijk heeft dat niet meer zoveel met seksuele geaardheid te maken, omdat mensen volop geclassificeerd worden. Niet alleen op seksuele geaardheid, maar bijvoorbeeld ook op huidskleur, geloofsovertuiging en uiterlijke eigenschappen.