Selecteer een pagina

FOMO betekenis

De afkorting FOMO staat voor Fear of Missing Out. Het impliceert een angst om iets te missen, een gemis doordat je niet aanwezig bent.Neem bijvoorbeeld een doorsnee zaterdagavond. Jij zit thuis, scrollt door Facebook en ziet foto’s van feestvierende vrienden. Jij mist nu die plezierige ervaring, simpelweg omdat je er niet bij bent.

FOMO en sociale media

De opkomst van internet en social media in 2010 heeft het FOMO-syndroom versterkt. Voor de tijd van netwerksites hadden mensen weinig inkijk in elkaars leven. Nu is FOMO een veelbesproken onderwerp, waarbij social media een laagdrempelige toegang bieden tot andermans hoogtepunten, wat jaloezie en onzekerheid kan veroorzaken.betekenis fomo

Hoe herken je FOMO?

FOMO is geen psychische aandoening, maar het kan leiden tot obsessief gedrag en een minderwaardigheidscomplex. Concentratieproblemen, ontevredenheid en overmatig gebruik van social media zijn indicatoren van FOMO. Deze symptomen kunnen ook sociale angst, slapeloosheid en zelfs depressie veroorzaken.FOMO in marketing

Bedrijven benutten FOMO om klanten te overtuigen. Marketeers gebruiken prikkels als “jij hebt dit nodig” om FOMO-gevoelige klanten aan te spreken. Mensen met het FOMO-syndroom vrezen aanbiedingen te missen en willen altijd het nieuwste product bezitten.

De nadelen van FOMO

FOMO kan leiden tot sociale angst, slapeloosheid en depressie, allemaal gekoppeld aan concentratieproblemen die invloed hebben op school- of werkprestaties. Werkgevers tolereren vaak niet continu smartphonegebruik.

De oorsprong van FOMO

Fear of Missing Out (FOMO) werd voor het eerst gedefinieerd in 1996 door Dan Herman, maar pas in 2004 kreeg het de afkorting van auteur Patrick J. McGinnis. Het syndroom bestaat al veel langer en is vergelijkbaar met het streven naar ‘Keeping up with the Joneses’ of, in het Nederlands, het idee dat het gras altijd groener is bij de buren.Hoe FOMO te overwinnen

FOMO is oplosbaar. Cognitieve gedragstherapie kan het gebruik van social media reguleren en je leren meer in het heden te leven. Het inschakelen van hulp is een optie als je FOMO wilt overwinnen.

JOMO: joy of missing out

De term JOMO, bedacht door blogger Anil Dash, staat voor Joy of Missing Out. JOMO moedigt aan om in het moment te leven en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Een eenvoudig leven zonder sensatie biedt meer rust en voorkomt klachten.

Therapie voor FOMO

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het beheersen van social media-gebruik en leren tevreden te zijn met wat je hebt. Het doel is om gelukkig te zijn zonder voortdurende vergelijkingen met anderen.